preskoči na sadržaj
Osnovna škola Dobriše Cesarića Zagreb
Webmail About us
Mjesec hrvatske knjige

 

Slova stvaraju riječ, a riječi priču.

Priču možemo slušati, čitati, čuti samo u prolazu, a možemo je i PRIPOVIJEDATI. Ona će nam samo izmamiti osmijeh ili nas pak od srca nasmijati. Zbog nje ponekad plačemo, ali može nam pružiti i blagotvorne riječi utjehe. Priča nas može potaknuti da napravimo nešto smo oduvijek željeli, a nismo se usudili. A može i razljutiti.
U ovome Mjesecu hrvatske knjige kao temu želimo istaknuti upravo vrijednost pripovijedanja i kazivanja, posebice onih književnih vrsta koje pripadaju usmenoj književnosti, kao što su bajka ili legenda, a čiji se sadržaj, baš kao i oblik, nezaustavljivo mijenja dok putuje kroz vrijeme ili zastaje na različitim mjestima diljem svijeta. I upravo su zbog toga kazivači i pripovjedači, storytelleri, oni koje slušamo i pritom čujemo, jaka spona na tromeđi: pomalo iščezlo doba – izazovna današnjica –neizvjesna budućnost. S druge strane, u vremenu ispunjenom glasovnim nesuglasjem, golemom bukom informacija i različitih sadržaja koji nasrću sa svih strana, značaj se slušanja, i to onog aktivnog i predanog, čini poput zaboravljenog okupljanja oko ognjišta.

Neka nas ovaj Mjesec hrvatske knjige podsjeti na čaroliju izgovorene riječi i na važnost priča, neka se sa svih strana čuje njegov slogan "Pričaj mi… " . Svečano otvorenje održat će se u utorak, 15. listopada 2024. u Rijeci, gdje je nedavno otvorena nova zgrada Gradska knjižnica Rijeka. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

 

 

 

 

 

 

 

 
preskoči na navigaciju