preskoči na sadržaj
Osnovna škola Dobriše Cesarića Zagreb
Webmail About us

                         Dobrodošli na mrežne stranice školske knjižnice!

 

RADNO VRIJEME: PON - PET  8.00 - 14.00

Knjižničarka: Antonija Lujanac, mag.bibl.

Kontakt: alujanac@gmail.com

 

 

AKTUALNOSTI

Lipanj, 2024.

Od 3. do 14.lipnja 2024. družit ćemo se sa školskim knjižničarkama iz Njemačke, Portugala, Indonezije, Malezije i Nigerije. Zajedno ćemo učiti o umjetnoj inteligenciji i biblioterapiji. Zainteresirani učitelji mogu se prijaviti na ovu edukaciju na alujanac@gmail.com

Travanj, 2024.

Razveselio nas je posjet učenika s Reuniona od 29.4. do 4.5., a tjedan kasnije i posjet učenika iz Finske. Došli su nam i volonteri iz 9 zemalja tako da u našoj knjižnici odzvanja radost na raznim jezicima.

Prosinac, 2023.

Posjetili su nas školski knjižničari iz Irske. Voditeljica JCSP Libraries programa gđa. Kathleen Moran posjetila je našu školu sa 7 knjižničara koje zanima na koji način naša školska knjižnica podržava odgoj i obrazovanje učenika i surađuje s brojnim pojedincima i organizacijama na europskoj i globalnoj razini.

 

Studeni, 2023.

Sudjelovali smo na Imagender projektnom sastanku u Perugi, a naša školska knjižničara održala je virtualno predavanje o korištenju umjetne inteligencije na UNESCO-vom MIL webinaru. Snimka je dostupna ovdje. Završena je redovna revizija knjižničnog fonda.

 

Listopad, 2023.

Listopad je mjesec u kojem slavimo Međunarodni mjesec školskih knjižnica. Ove godine tema je "Školska knjižnica: moje sretno mjesto gdje cvjetaju mašta i kreativnost!". Prvašići su upoznali priču o sloniću Arturu i sudjelovali u međunarodnoj proslavi prijateljstva, a učenici 4.razreda proveli Dan s ljubiteljima knjiga i još bolje upoznali BINUS Simprug školu iz Jakarte s kojom već godinama surađujemo na daljinu. Oni su nama predstavili svoje priče, a mi njima ispričali priču o vuku koji je želio promijeniti svijet (video). Proslavili smo Dane Erasmusa i surađivali s ESC volonterima! Krajem listopada počinje revizija školske knjižnice.

   

 

Rujan, 2023.

Krajem rujna sudjelovali smo na stručnom skupu Digitalni obzori. Školska knjižničarka održala je radionicu BookStack: alat za izradu Otvorenih edukativnih resursa (OER). Materijali za radionicu dostupni su ovdje i na dnu stranice pod Priloženi dokumenti. Prezentacija sa skupa je dostupna ovdje
 
Drago nam je i ove školske godine ponuditi volontiranje, čitanje i druženje u multikulturalnom okruženju. O nama je već prvi tjedan snimljen TV prilog povodom Međunarodnog dana pismenosti. Četvero učenika šestih razreda opisalo je na koji način je moguće razvijati svoju pismenost putem čitanja, učenja stranih jezika i virtualnog pripovjedanja. Učenici 4.razreda družili su se putem videopoziva s učenicama iz Indonezije koje su ih motivirale na čitanje i pokazale BINUS Simprug School Jakarta, njihovu školsku knjižnicu i najpopularnije knjige. 
 
 
 

Srpanj-Kolovoz, 2023.

Školska knjižničarka je predstavila rezultate triju Erasmus projekata na IFLA WLIC 2023. u Nizozemskoj i primjere dobre prakse na IASL godišnjoj konferenciji u Italiji. Tom se prilikom susrela s brojnim školskim knjižničarima iz cijelog svijeta. S nekima se naši učenici dobro poznaju budući da od 2021. godine surađujemo u projektu International Virtual Storytelling.
 
   

Lipanj, 2023.

Dan škole proslavili smo 1.lipnja. Unatoč višetjednom kišnom razdoblju zbog čega smo priredbu odlučili imati u sportskoj dvorani bilo je sunčano i uživali smo u bezbrojnim zabavnim i edukativnim aktivnostima.

Svibanj, 2023.

Završen je dvogodišnji projekt Upcycling putovanjem u predivnu španjolsku pokrajinu Galiciju. Svaki tjedan učenici su surađivali s ESS volonterima i pripremali se za proslavu Dana škole.

Travanj, 2023.

Dolaskom volontera Europskih snaga solidarnosti s kojima surađujemo u projektu Oaza za djecu i Green fingers počeli smo s vrtlarenjem, uređivanjem okoliša i kreativnim radionicama na otvorenom.

Ožujak, 2023.

U sklopu projekta Upcycling školska knjižničarka i učiteljica likovne kulture pratile su četiri učenice sedmih razreda na mobilnost u Poljsku. Video mobilnosti pogledajte ovdje. U ožujku je završio trogodišnji projekta OUTSIDE organizacijom eventa na kojem su predstavljeni projektni rezultati. Video je dostupan ovdje

Veljača, 2023.

Školska knjižničarka i učiteljica Sanja Škreblin, voditeljice Erasmus akreditiranih projekata, posjetile su finsku školu Mutalan koulu i dogovorile nastavak suradnje između naše škole i nekoliko odgojno-obrazovnih institucija u Joensuu. 

Siječanj, 2023.

Šestero djelatnika škole posjetilo je Kylemore College i Mount Seskin College u Dublinu zahvaljujući akreditiranom Erasmus projektu. Školska knjižničarka promatrala je primjenu JCSP Library programa u irskim školama. Surađivala je s nacionalnom voditeljicom JCSP programa Kathleen Moran.

Prosinac, 2022.

Radionicu finske kulture održala je učiteljica Hanna-Kaisa Malinen koja je našu školu posjetitla u tjednu od 5. do 9. prosinca. Isti tjedan je u pripremnom posjetu bila i učiteljica Miriam Taberner Vidal iz Valencije. Svrha oba posjeta bila je planiranje novih projekata i mobilnosti putem Erasmus programa.

 

Studeni, 2022.

VIRTUALNO PRIPOVIJEDANJE

Ježeva kućica, omiljena priča naših učenika ove školske godine, svidjela se i učenicima u Indoneziji, Turskoj, Nigeriji i na Islandu. Projekt International Virtual Storytelling već dvije godine vode Antonija Lujanac i Dr. Maria Fe Nicolau (Indonezija) u suradnji s knjižničarkama Dr. Mayasari Abdul Majid (Malezija) i Dr. Sophia Adeyeye (Nigeria). Cilj je poticati izražavanje, kulturnu svijest, kritičko mišljenje i digitalnu pismenost. Većina projektnih aktivnosti provodi se tijekom listopada i studenog povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica. Ove je godine tema Čitanje za globalni mir i harmoniju, a film The Hedgehog´s Home koristimo tijekom radionica na kojima razgovaramo o poukama priče o hrabrom ježu i njegovoj okolinu.

VOLONTERSKE AKCIJE

Volonteri Europskih snaga solidarnosti uredili su hodnik razredne nastave za potrebe našeg projekta Škola u pokretu. Zahvaljujući naljepnicama koje potiču na kretanje omogućeno je još učinkovitije učenje raznih nastavnih tema iz jezika, matematike i prirode. Volonteri su oslikali vanjsko igralište tako da uživamo u "ljudskom" Čovječe, ne ljuti se i Kamen, škare i papir! (video).  S drugom grupom volontera uredili smo veliki terarij ispred školske knjižnice.

 

Listopad, 2022.

Međunarodni mjesec školskih knjižnica i Mjesec hrvatske knjige promoviraju čitanje, mir i harmoniju. Koliko je važno upoznavanje različitih kultura uvjerili smo se tijekom proslave #erasmusdays. Upravo taj tjedan četiri učenice 8.razreda provele su na mobilnosti u Turskoj gdje su s učenicima i učiteljima iz Španjolske, Portugala, Grčke, Turske i Poljske istraživale upcycling i kulturnu raznolikost turskog grada Giresuna.

               

 

Rujan, 2022.

Najatraktivniji događaj svakako je bio zadnji tjedan kada su se iz naše knjižnice čuli razni europski jezici tijekom posjete više od 70 sudionika Erasmus projekta OUTSIDE (video). Okupili su se edukatori iz Velike Britanije, Litve, Belgije, Italije i Hrvatske kako bi testirali novu OUTSIDE metodologiju za razvoj održivog poduzetništva.

Više o aktivnostima školske knjižnice saznajte osobnim dolaskom u našu školu od školske knjižničarke Antonije Lujanac, voditeljice Erasmus projekata u našoj školi ili putem društvenih mreža školske knjižnice.

 

 

                                                 

 

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

                           (prema Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja za razdoblje od 2017. do 2022. godine)
preskoči na navigaciju