preskoči na sadržaj
Osnovna škola Dobriše Cesarića Zagreb
Webmail About us
Experimenta

      

 

 

 

 

 

Experimenta je Erasmus+ projekt koji smo proveli u suradnji sa školama i udrugama iz Italije i Španjolske. Naglasak je bio na promoviranju razvoja STEM vještina uz podršku organizacija iz lokalne zajednice.

Početak projekta: 1.3.2022.

Trajanje projekta: 30.06.2023.

Projektni tim: Mihaela Koren, Antonija Lujanac, Sanja Škreblin (koordinator)

Provedba i rezultati projekta

Experimenta Research Report and Guidelines (download) je priručnik u čijem su kreiranju sudjelovale učiteljice Sanja Škreblin i Mihaela Koren te školska knjižničarka Antonija Lujanac. Pronašle su i opisale primjere dobre prakse STEM edukacija u Hrvatskoj. Učiteljice su metodički uredile pet aktivnosti, a naša škola vodila je pilotiranje jedne od njih u suradnji s lokalnom zajednicom i učiteljicama predmetne nastave prirode i društva, kemije, biologije, fizike, informatike i tehničke kulture.

Nakon provedenog istraživanja razvijena su još dva priručnika: Experimenta Booklet i Experimenta Pilot Action.

Učenici 8.b razreda u suradnji s Eko-grupom obilježili su QR kodovima stabla u našem školskom dvorištu. Pritom su koristili priručnik Drveće Maksimira, priručnik za određivanje vrsta koji je objavila Javna ustanova "Maksimir" i dozvolila njegovo korištenje u projektne svrhe. Gospodin Mile Drača, dipl. iz udruge O.A.ZA pokazao je učenicima kako razlikovati vrste drveća, zašto se određena stabla sade u parkovima i objasnio važnost pojedinih vrsta za okoliš. 

Pogledajte video Obilježavanje drveća u školskom dvorištu 

 

Mile Drača i Eko-grupa određuju vrste stabala u školskom dvorištu

  

Učenici 4.razreda postavili su QR kodove na stabla. Skenirajte kod i saznajte više o crnom boru (Pinus nigra).

 

   

    Priručnik za određivanje vrsta (Park Maksimir)

Pilot akcija

Kroz pilot akciju željeli smo povećati interes i vještine učenika za STEM predmete i podržati nastavnike da upoznaju metodologiju Experimenta koja se temelji na načelima otvorene škole, poučavanje kroz suradnju škole s lokalnom zajednicom  i primjenu istraživačke i praktične nastave. Učiteljice i učenici koji su sudjelovali u prvim fazama Experimenta projekta sudjelovali su i u pilot akciji predstavljajući i šireći projekt ostalim učiteljima i učenicima.

Obuka učitelja

Učiteljice Sanja Škreblin i Mihaela Koren te knjižničarka Antonija Lujanac predstavile su projekt učiteljicama naše škole koje predaju STEM predmete - profesorici geografije Nevenki Pokos, profesorici fizike i tehničke kulture Sonji Pavlić te učiteljici informatike Gabrijeli Kovačević. Za projekt su se zainteresirali i učitelji ostalih STEM predmeta. Upoznale su ih s EXPERIMENTA knjižicom koja sadrži osnovne informacije o projektu, njegove ciljeve, EXPERIMENTA metodologiju rada te ideje za primjenu u nastavnom procesu. Kroz motivacijske razgovore učitelje su poticale na provođenje nekih obrazovnih aktivnosti predstavljenih u knjižici.

Vršnjačka obuka učenika

Učenici uključeni u prethodne faze projekta predstavili su drugim učenicima aktivnosti koje su provodili. Stariji učenici pomogli su mlađima u provedbi radionica modula Bioraznolikost. Provedena je radionica prepoznavanja ptica koju je vodila biologinja Biljana Janev Hutinec iz Javne ustanove „Maksimir“. Učenici su uočavali ptice u prirodi te pomoću aplikacije na tabletima naučili odrediti vrstu kojoj pripada ptica pomoću njenih karakteristika. Dio učenika upoznat je s procesom izrade aplikacije od strane učitelja informatike. Radionicu možete pogledati ovdje.

 

Suradnja s Javnom ustanovom "Park Maksimir"                                   Stariji učenici obučavaju mlađe o izradi kućica za ptice

Na satu likovne kulture uz mentorstvo profesorice Danice Bobinac i pomoć starijih učenika, mlađi učenici su izradili hranilice za ptice te ih postavili u dvorište škole. Prema potrebama određenih vrsta ptica u hranilice su postavili hranu. Radionicu možete pogledati ovdje.

Nakon provođenja navedenih radionica, učenici i učitelji su ispunili upitnik u kojem su izrazili pozitivne dojmove o projektu.

Učenicima se najviše svidjelo što su radionice bile zanimljive i zabavne, što se dio njih provodio u prirodi i u suradnji s lokalnom zajednicom te su poželjeli da se ovakve aktivnosti provode češće. 

Sedmero učenika i dvije učiteljice iz naše škole su sudjelovali na Festivalu znanosti u Italiji u svibnju, 2023.

Završno događanje na kojem su predstavljeni rezultati projekta održano je 1.lipnja 2023. tijekom proslave Dana škole. Video događanja pogledajte ovdje. Izvještaj svih završnih događanja pronađite ovdje, a naš Twinspace na ovom linku.

Priloženi dokumenti:
MULTIPLIER event (2).jpg
preskoči na navigaciju