2021-05-20 20:56:43

Svjetski dan pčela

Svjetski dan pčela obilježili smo sudjelovanjem u radionicama na otvorenom. Pogledajte ovdje što smo naučili i zašto je važno čuvati pčele i ostale oprašivače.

Više zanimljivih činjenica o pčelama pronađite pod opširnije.

Međunarodna organizacija Ujedinjeni narodi prepoznala je važnost pčela u ekosustavu te je 20. svibnja i službeno proglašen Svjetskim danom pčela. Njihova važnost očituje se u tome što su nezaobilazna karika u oprašivanju oko 75% prehrambenih proizvoda pa poljoprivreda cijelog svijeta ovisi upravo o njima.

 

Jedna pčelinja zajednica se sastoji od 20 000 - 80 000 radilica, nekoliko tisuća trutova i jedne matice Pčelinja matica može dnevno snesti do 2000 jaja i time premašiti vlastitu težinu. Pčelinja matica može živjeti do 5 godina. Pčele su jedini kukac na svijetu koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi. Proizvodi pčela su med, pelud, propolis, matična mliječ i otrov. Svaki treći zalogaj kojeg konzumiramo u svojoj prehrani ovisan je o pčeli. Pčele koriste sunce za navigaciju, a međusobno komuniciraju pokretom – plesom. Pčele znaju računati, te se orijentiraju računajući udaljenosti i kutove od objekata u prirodi. Nektar prikupljen s dva milijuna cvjetova daje kilogram meda. Iako su male pčele medarice mogu prilično brzo letjeti (između 40-60km/h). Korisni radijus leta pčela je od 1 do 2 km, ali ponekad traži hranu i na 5 km od košnice.

Osnovna škola Dobriše Cesarića Zagreb