preskoči na sadržaj
Osnovna škola Dobriše Cesarića Zagreb
Webmail
Nastava na daljinu

 

Osnovne upute za Školu na daljinu

 

 • Prijelaz na sustav poučavanja na daljinu u svega tri dana, koji uključuje danonoćnu pripremu izuzetno je zahtjevan, zahtjeva motivirani rad, odgovornost i disciplinu svih uključenih, ali u tome smo zajedno i uz preuzimanje odgovornosti svjesni smo da ćemo mnoge probleme rješavati u hodu.
 • Vlada je donijela odluku da neće biti nastave u školama, na visokim učilištima, a niti vrtići neće raditi u redovitom opsegu (Odluka Vlade: https://vlada.gov.hr/sjednice/212-telefonska-sjednica-vlade-republike-hrvatske/28985) od ponedjeljka 16. ožujka 2020.. Cilj je da do srijede

18. ožujka 2020. uspostavimo funkcionalan sustav učenja na daljinu za sve učenike.

 • Svi učenici će već od ponedjeljka pratiti nastavu putem HRT 3 (razredna nastava) i Sportske TV (svi ostali učenici).
 • S obzirom na vrlo zahtjevno skaliranje sustava učenja na daljinu, koje je nemoguće uspostaviti u nekoliko tjedana tako da radi besprijekorno (obično je to posao od nekoliko godina), očekuje se da za sve načine izvođenja nastave postoji rezervna (back-up) opcija.
 • Zbog prethodno navedenoga, svaka komunikacija (virtualna učionica za ravnatelje, virtualne zbornice i virtualni razredi) mora imati back-up ako dođe do tehničkih poteškoća s obzirom da je više od pola milijuna učenika i nastavnika u nastavi online. Stoga će sva komunikacija, ako dođe do pucanja sustava ići mailovima, kako MZO-a s ravnateljima, tako i ravnatelja s nastavnicima i razrednika s učenicima. O back-up opcijama učenici će biti obaviješteni putem mrežnih stranica škole.
 • Učenici trebaju izvršavati aktivnosti u virtualnim učionicama tijekom dana jer će možda imati teškoća pristupiti internetu ili dijele uređaj s braćom i sestrama. Dakle, bilo kada u tijeku dana je prihvatljivo da učenici odrade svoje obaveze.
 • Učitelji i nastavnici trebaju pratiti aktivnosti učenika, davati im zadatke, poticati ih na rad i okupljati u virtualne učionice.
 • Upozoravamo učenike na primjerene oblike ponašanja u virtualnom okruženju, što znači da vrijede slična pravila primjerenog ponašanja i ophođenja kao i u učionici. Što znači da učenici za neprimjerene oblike mogu snositi posljedice.
 • U ponedjeljak,  16. 03. 2020. svi će učenici OŠ i maturanti imati mogućnost pratiti nastavu na televiziji (razredna nastava na HRT 3 Škola na Trećem, a viši razredi osnovne i maturanti na Sportskoj televiziji).

 

Raspored prikazivanja Sportska televizija (SPTV)

razred

termin

predmeti

 1. razred OŠ

8 – 9.30 h

MAT, HRV, PRI, ENG, NJEM

 1. razred OŠ

9.30 – 10.45 h

POV, MAT, PRI, ENG, NJEM

 1. razred OŠ

10.45 – 11.50 h

MAT, HRV, BIO, GEO

 1. razred OŠ

11.50 – 12.45 h

HRV, MAT, BIO, ENG, NJEM

maturanti

12.45 – 14 h

MAT, HRV, GEO, ENG, NJEM

 

 • Na mrežnim stranicama škole objavljivat će se sve informacije s odgovarajućim rasporedom i poveznicama (linkovima) na virtualne učionice.

 

 

 

 
preskoči na navigaciju